2012. március 3., szombat

IBM Lenovo T61 Thinkpad Intel Core 2 Duo Fullos - Jelenlegi ára: 79 900 Ft

Lenovo T61 - A márka! Rengeteg programmal!
Ha bármilyen program kellene még rá, jelezd nyugodtan!
A fent lévő Windows 7 Ultimate aktivált frissített.
A programok is mindegyik aktivált teljes verziósak.
Végre egy Lenovo! Amióta egyszer egy barátomnál láttam egy ilyet, azóta szerettem volna kipróbálni. Most végre itt volt a lehetőség! Biztos mindenki érezte már ezt az érzést, amikor olyan professzionális cuccot kap a keze közé, amin teljesen laikus is azt érzékeli, hogy az különleges.
Érdekes dolog a Lenovo (IBM) ThinkPad sorozata, hiszen évek óta gyakorlatilag azonosan néz ki kívülről. Olyan mint a Porsche, vagy a Mercedes. Az összes készüléken ugyanazok a stílusjegyek vannak, 10 méteren túl talán meg sem lehet különböztetni őket.
De ez így is van rendjén, ami bejött, azon minek változtatni?
Érdekes. Nem a legdurvább hardver van benne, gyakorlatilag egyik alkatrészből sem a csúcsot jelentő cuccot kapta, mégis az az embernek a jogos érzése, hogy egy iszonyatosan átgondolt professzionális készüléket vásárolt és ez így is van! Nagyon-nagyon okosan, átgondoltan van felépítve az egész készülék, figyelembe véve, hogy mit szeretnek ill. mit akarnak szeretni a tulajdonosok egy notebookban.
A doboz - nekem, mint laikusnak - nem mond sokat, sőt, még felbontva sem érzek semmi különöset addig, míg ki nem bontom a nejlonból a "dögöt".
Aztán ahogy megérintem, megérzem azt a matt fekete, gumi-hatású festékbevonatot, amit újabban a mobiltelefonoknál is alkalmaznak és olyan stabil fogást ad, amit kevés más bevonat. Onnantól valahogy rabul ejt az egész.
Külső
Szemből, az elülső részen (balról jobbra) először egy FireWire csatlakozót majd a rádiós (Bluetooth és WLAN a/b/g/n! ) adók főkapcsolóját találjuk meg.
Aztán sokáig szünet, majd a középtájék után egy beépített 4in1 kártyaolvasót találunk, zöld színű LED-del jelezve az aktivitást (erre gondoltam, amikor azt írtam, hogy megadják a módját mindennek).
Legvégül pedig a tetőnyitó reteszét találjuk, a szokásostól eltérően nem középen, hanem a jobb szélénél. Na persze látva a robbantót fotót (a galériában megtekinthető), már tudjuk, hogy komoly magnézium-merevítést kapott a kijelző-fedél is. Ezen felül bár a retesz a szélén van, de maguk a zárak már szimmetrikusak.
 
A jobb szélen 2 db USB csatlakozó figyel a Kensington-lock társaságában, mellette pedig megint egy nagy ötlet előtt kell meghajolni!
Az optikai meghajtó ugyanis puszta kézzel kivehető, helyette akár floppy-t, akár spéci kártyaolvasót, meg egyéb okosságot dughatunk bele. Zseniális!
A hátsó részen kizárólag a teljesen szokatlan, óriási méretű táp-csatlakozó található, mellette - ami még érdekes lehet - a tiszta réz hűtőborda van belül, ami folytatódik a bal oldalon is. Komoly hőt kellhet elvezetni, ha ilyen méretű bordát találtak szükségesnek a tervezőmérnökök. És valóban, a gép nem melegszik szinte egyáltalán
A bal oldalon sorban jönnek egymás után a dolgok, előbb a külső monitor analóg csatlakozója, majd a hagyományos modem, ezután a gigabites LAN RJ45-ös csatlakozóaljzata (szintén parányi kis visszajelző LED-ekkel), majd az audio analóg be- és kijárata és egy szóló USB csatlakozó következik.
 
A legvégén pedig egy impozáns méretű nyílás található rugós ajtóval lezárva, ez két kártyahely egybenyitva, alul egy hagyományos PCMCIA, felül pedig egy PCIExpress54 csatlakozó.
A ThinkPad alsó részén nagyméretű gumilábak teszik hihetetlenül biztonságossá és csúszkálásmentessé a számítógéppel való munkát.
Nagyon tetszik még (hiszen ők mindenre gondolnak), hogy bele van sajtolva a műanyagba, hogy mikor melyik csavarokat kell kicsavarni. Mást, ha a HDD-t és mást ha memóriát kell cserélni.
Operációs rendszer: Windows 7 Ultimate.
Természetesen a készülék hasán megtalálható a rendszer-dokkoló csatlakozója is, mely kompatibilis majdnem az összes ThinkpPad-nél.
Belső
Nem tartogat igazán nagy meglepetést a hardveres felépítés, egy T7100-as, 1, 8 GHz-es Core 2 Duo processzor dolgozik a gépben, 2 GB DDR2 SDRAM társaságában, a háttértároló feladatát pedig 80 GB 5400 RPM-es SATA HDD látja el.
Az akkumulátor 5200 mAh-s, 6 cellás, szépen hozza a 3 óra körüli időt 1 feltöltéssel.
A kijelző 14, 1 colos, 1280x800 pixeles felbontású, 16: 10-es oldalarányú TFT.
Az az ember valóságos érzése, hogy egy különleges, nagy teljesítményű gépe van, mert valamiért ezek az alkatrészek nagyon sietősek, érzetre vannak olyan gyorsak, mint más gyártó abszolút csúcs-alkatrészeket felvonultató készülékei.
A felnyitott tetejű laptopnál egymás után érnek a meglepetések bennünket. Mert megint a vevők iránt tanúsított figyelmet vehetjük észre.
Először is van thumbstick (pöcökegér) is és hagyományos touchpad (tapipad) is, ki-ki úgy kergeti az egeret a kijelzőn ahogy akarja, sőt(! ) a tulajdonos kap +2 fajta piros sapkát a pöcökegérre, csak hogy legyen, ha keresik rajta a piros sapkát.
Van ujjlenyomat olvasó is, fokozva a belépések biztonságát és van egy nagyon nagy kedvesség, amit egyik más gyártónál sem láttam (eddig). Gondolom, akinek laptopja van, az már szembesült azzal a problémával, hogy sötétben használva a készüléket, a kijelző fényereje miatt összeszűkült pupillánk miatt nem látjuk egyáltalán a billentyűzetet.
Nos, ezen segítenek a nagy ötlettel, a kijelző fölé - a megfelelő szögben - beépített intenzív fehér LED-del, mely úgy van beállítva, hogy a laptopot használó szemébe egyáltalán ne, a billentyűzetre viszont rávilágítson, mégpedig úgy, hogy teljes sötétségben is kiválóan használható legyen. És használható is.
Végül meg kell jegyezni a felső kategóriás gépek extra szolgáltatását, az APS-t (Active Protection System), amely a HDD-n tárolt adatokat és a HDD fizikai állapotát hivatott megőrizni, megvédeni. Teszi ezt úgy, hogy egy beépített eszköz figyeli a készülék mozgását, és ha úgy ítéli meg, hogy a mozgás (gyorsulás/lassulás) veszélyes mértéket ér el, akkor a HDD író/olvasófejét stabil helyzetbe hozza villámgyorsan, megakadályozandó ezzel egy esetleges ütés miatt bekövetkezendő deformálódást, netalán törést, valamint az adatokat rögzítő lemezeken a fizikai sérülést.
Magyarul ha leesik egy ilyen laptop (mert hát előfordulhat), akkor a kijelző lehet, hogy hálósra törik, de az adataink nagy eséllyel sértetlenül hozzáférhetőek lesznek a kijelzőcsere után. És hát lássuk be, hogy igen sokszor nem a kijelző képezi a legnagyobb értéket a laptopban, gyakran előfordul, hogy a készülékben tárolt adatok a sok-sokszorosát érik, mint a hardver. Természetesen T61-et nem azok fognak venni, akiknek ezek a biztonsági elemek nem jelentenek semmit, hanem akik tudják, hogy ezeket a figyelmességeket, ezeket a parányi pluszokat kell megfizetni az árkülönbségben.
Mégsem hiszem, hogy kilincselni kellene a Lenovonak, hogy el tudja adni a legyártott T61-eseket.
- Processzor Intel Core 2Duo T7100 2x 1. 8 Ghz 4MB L2 Cache 64 bites
- Memória 2GB DDR2
- Merevlemez 80 GB Sata II 
                     
- Optikai meghajtó CD RW/DVD ROM
- Videokártya  Intel GMA X3100 (8 egyesített shader egység, 500/667 MHz, 8-384 MB) 
- Hangkártya SoundMax HD Audio
- Modem Connexant- 56k
- Hálózat Intel 82566MM - 10/100/1000
- WiFi Intel 4965 AGN
- Bluetooth
-Portok
- USB 3 db 
- FireWire 
- PCMCIA 
- Express Card 
- VGA kimenet 15-pinD-SUB, ujjlenyomat-olvasó!!!
- TouchPad+TrackPoint,  billentyűzet megvilágítás, cseppálló billentyűzet folyadékelvezető cellák!
- Akkumulátor üzemidő: 1-2óra
Videók a Thinkpad gépekről!
http: //www. youtube. com/watch? v=DUcQ_npwXjk
Miért érdemes egy ilyen notebookot megvenni?
(1) Nincs lakkos festés ami lekophat, maszatolódhat, karcolódhat. Az anyaga fém, elég nehéz benne kárt tenni. A műanyag alkatrészek is egyrészt minimálisra vannak szűkítve, másrészt pedig magnéziumos megerősítést kaptak.
A billentyűzet nagyon jó minőségű, halk, nem fényesedik, nem kopik.
A touchpad matt borítású nem úgy, mint egyes gyártók egyes modelljein látható tükörszerű borítás, ami szinte használhatatlan.
A zsanérok nagyon erősek, 100%, hogy nem fognak meglazulni, eltörni.
A kijelző MATT borítást kapott, mely kültéren akár napsütésben is jól használható.
(2) A gyártó, ezeket a gépeket piacra kerülésük előtt, akár több 1000 óráig is teszteli. Ezek a gépek főként nagyvállalatok igényeinek lettek kifejlesztve, hogy a meghibásodás apró esélye se merülhessen fel . Ha ez mégis megtörténik, akkor súlyos összegeket és bizalmat veszítenek, mely nem éri meg egy ilyen neves vállalatnak. És miért is fontos különösen egy mobil számítógép esetében az előzetes tesztelés, tervezés és hibajavítás?
Mert ellentétben egy asztali számítógéppel itt minden egybe van integrálva, sokkal kisebb és ha esetleg még hordozni is akarjuk ki van téve mindenféle külső fizikai hatásnak. Tehát fontos, hogy a lehetőségekhez képest:
-ne melegedjen nagyon vagy ne a zavaró helyeken
-ne fogyasszon sokat,
-megfelelő ideig menjen az akkumulátor
-ne legyen túl nehéz
-ellenálló legyen a minél szélsőségesebb külső fizikai hatással szemben, úgy mint a hőmérséklet, páratartalom, nyíró és csavaró erők, stb….
Többek között ezeket a szempontokat nem veszik figyelembe a consumer termékeknél.
Persze van negatívum is. A hosszas tesztelés azt eredményezi, hogy a kikerült business gépek drágábbak és az eltelt idő miatt konfigurációjuk nem éppen a legfrissebb.
(3) Nagyon fontos a support (szerviz és driver támogatottság).
Egyes gyártók (nem nevezném meg őket) a költségcsökkentés érdekében külföldre helyezik a szervizüket. Ha a notebookkal bármi probléma történik, akkor a tulajdonos beviszi a boltba a gépet, ahol vette, a boltos beviszi egy átvevő pontba, az átvevőpontos pedig továbbküldi futárral a külföldi szervizbe.
(A) Nincs meg a szervizessel a személyes kontaktus, ami egy meg nem ismétlődő hiba esetén akár azt is eredményezheti, hogy javítás nélkül kerül vissza a notebook a tulajdonoshoz.
(B) A szállítás során bármi történhet a géppel. Elveszhet, megsérülhet. Ilyenkor ezt hogyan bizonyítsuk, kihez forduljunk?



Jelenlegi ára: 79 900 Ft

Az aukció vége: 2012-03-04 19:36
. IBM Lenovo T61 Thinkpad Intel Core 2 Duo Fullos - Jelenlegi ára: 79 900 Ft